Beogradska opozicija je glupa ili ništa ne znaju!

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić negirao je navode šefa odborničke grupše SzS u Skupštini grada Nikole Jovanovića koji se odnose na gradski budžet za narednu godinu tvrdeći da će opštine imati viće novca nego 2019, a ne manje kako je kazao Jovanović.

Kako je u izjavi dostavljenoj Tanjugunaveo Vesić, gradske opštine imaće isti okvir novca kao u 2019. godini, ali će suštinski imati milijardu i 200 miliona dinara više, jer ne plaćaju mnoge troškove koje će plaćati grad.

„Da bi se sve ovo razumeo Jovanoviću ne treba mnogo pameti. Samo da malo dolazi na sednice Skupštine grada, da pita kada nešto ne zna i da se svi nadamo da će moći sve to da razume. Obično izbegavam da koristim teške reči, ali kada je u pitanju Nikola Jovanović tada zaista moram da kažem da je ovaj čovek ili glup ili da ništa ne zna“, naveo je Vesić.

Vesić objašnjava da će budžet grada za 2020. godinu iznositi 143 milijarde dinara ili 1,2 milijarde evra, te navodi:

„Zaduženje grada Beograda na kraju sledeće godine, uz dva nova kredita od 35 miliona evra za kanalizaciju na levoj obali Dunava i 31 miliona evra za kupovinu autobusa, iznosiće 353 miliona evra. U vreme kada je Jovanovićev gazda Ðilas vladao Beogradom budžet je iznosio 565 miliona evra a zaduženje grada je iznosilo 1.2 milijardi evra. Dakle da bi Jovanović ovo razumeo ne treba mnogo pameti“, kaže Vesić.

Objašnjava i da je Grad preuzeo mnogo troškova koje su do sada plaćale opštine – troškove struje, pravobranilaštva, troškove prevoza dece sa posebnim potrebama, troškove tekućeg održavanja obdaništa… te da sve to plaća u 2020. Grad a u 2019. su plaćale gradske opštine.

Visina tih troškova koje će grad plaćati u 2020. godini je 1,2 milijarde dinara, ponavlja Vesić u odgovoru na navode Jovanovića koji je čelnike Grada Beograda optužio da obmanjuju građane i da ne sprovode najavljenu decentralizaciju gradske vlasti o čemu, što, tvrdi, potvrđuju budžeti beogradskih opština za 2020.godinu.

Jovanović je na konferenciji za novinare ispred hotela ““Kasina““ rekao da je aktuelna gradska vlast promenila Zakon o glavnom gradu i Statut Beograda tvrdeći da to čini kako bi opštinama pripalo više ovlašćenja i novca, a da je istina da će većina njih u procentima dobiti manje novca.