Ambasada Republike Češke donirala sredstva Crkvenoj opštini Dublje

U porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora o donatorstvu između Ambasade Republike Češke i Srpske pravoslavne opštine Dublje. Ugovor su potpisali izaslanik odbrane Ambasade Republike Češke u Republici Srbiji, pukovnik Tomaš Daniel i protejerej stavrofor Uroš Živković, starešina crkve Vaznesenja Gospodnjeg, uz prisustvo predstavnika Opštine Bogatić. Sredstva u iznosu oko 5.500 eura namenjena su izgradnji spomen-česme izginulim vojnicima iz Prvog svetskog rata.

Izaslanik Ambasade Republike Češke, Tomaš Daniel, ovom prilikom istakao je da je saradnja sa Crkvenom opštinom Dublje i sveštenikom Urošem Živkovićem uspostavljna 2015.godine, a njena realizacije sada se ogleda u donaciji za izgradnju spomen obeležja.

Protejerej stavrofor Uroš Živković, zahvalio se Vladi Republike Češke na doniranim sredstvima, kao i Opštini Bogatić, koja novčano pomaže sve crkve na teritoriji opštine.

 

 

Pomoćnik predsednika Opštine Bogatić, Nebojša Petronić izrazio je zahvalnost predstavnicima Češke ambasade i istakao da ova saradnja doprinosi negovanju prijateljstva dve zemlje i dva naroda.

Hram Vaznesenja Hristovog ima pripratu ispod koje se nalazi spomen -kosturnica u kojoj su smeštene kosti srpskih i austrougarskih vojnika izginulih u Prvom svetskom ratu 1914-1918 godine. Tu je sahranjeno preko 1000 vojnika, od čega 166 austrougarskih vojnika, koji su bili sahranjeni u Mačvi i okolini.

 

 

Na zapadnoj fasadi Hrama stoji natpis: „SPOMEN KOSTURNICA ONIH KOJI U RATOVIMA IZGINUŠE KAO NEPRIJATELjI, PA IH SMRT IZMIRI.

BOLjE JE ČOVEKU DA BUDE PRIJATELj SVIH NARODA, PA DA ZA ŽIVOTA IMA KORIST

RATNICI 1914—1918. G. PALI U MAČVI“.

bogatic.rs