Adresa ZA SMEĆE iz dva okruga

Završene administrativne procedure za izgradnju regionalne sanitarne deponije u Kaleniću kod Uba. Projektu naknadno priključeni Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik.

Regionalna sanitarna deponija komunalnog otpada u Kaleniću kod Uba nije mogla da počne s radom za tri godine, a osnovni uslov za realizaciju ovakvog scenarija je to da izgradnja počne na vreme, te da sredstva pristižu onako kako je i planirano.

Podsetimo, deponija „Kalenić“ je zajednički projekat za Kolubarski i deo Mačvanskog okruga, te područje grada Beograda. Uključeno je, međutim, još 11 gradova i opština – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Ub, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig, s obzirom na to da u kolubarskoj regiji ima oko 363.000 stanovnika, a svakodnevno se prikupi gotovo 330 tona čvrstog otpada.

Sprovedene su sve javne nabavke, obezbeđene neophodne građevinske dozvole i predat zahtev za izvođenje radova – „raportira“ Zoran Petrović, direktor preduzeća „Eko Tamnava“ u Ubu, koje će gazdovati budućom deponijom. – Kompletno su rešeni imovinsko-pravni odnosi na lokaciji u Kaleniću, a izrađena je i potvrđena sva prostorna, urbanističko-planska i studijska dokumentaciona osnova projekta. Završeni su, takođe, idejni projekat i studija opravdanosti, odnosno dokument o proceni uticaja na životnu sredinu. S obzirom na to da smo pribavili i lokacijske uslove, sada su na potezu Vlada Srbije i nadležno ministarstvo.

Za realizaciju je ove godine predviđeno oko 1,21 milijarde dinara prihoda sa viših nivoa vlasti, te 18 miliona dinara od lokalnih samouprava. Pritom, salo Valjevci će obezbediti gotovo četvrtinu sredstava – 4,63 miliona dinara.

Zoran Petrović

Prihvaćeno je proširenje kapaciteta deponije i za područja grada Loznice, uz opštine Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, što je regija sa čak 500.000 stanovnika – kaže Petrović.

Naravno, na kraju je potrebno da se o proširivanju kruga korisnika izjasne i predstavnici već pomenutih 11 gradova i opština.

OVOGODIŠNjI RADOVI

Tokom ove godine je predviđeno da se obave pripremni radovi na telu deponije, vredni oko 446 miliona dinara, uz izgradnju, te opremanje objekata i postrojenja, što će koštati 655,8 miliona. Do kraja 2020. nam predstoji i izgradnja pristupne saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom, za šta bi trebalo da bude utrošeno više od 77 miliona dinara. Između ostalog, samo za izradu četiri kilometra dalekovoda od 10 kilovolti će biti potrebno ulaganje „teško“ 21 milion – precizira Petrović.

Mačvanski Info / Večernje Novosti / Foto: „Eko Tamnava“