Adio, amore! Ana Makanova otišla, a Lajčak i posle ostavke ostao!?

Baš sada kada smo svi pomislili da sa “žutom” Anom odlazi i njen bliski prijatelj Miroslav i da ćemo im zajedno zapevati Adio, Amore, Lajčak nas je iznenadio i povukao ostavku i time zeznuo Anu i zadržao funkciju ministra – tvrde za Embargo predsatvnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Naime, Miroslav Lajčak ministar spoljnih poslova Slovačke Republike krajem prošlog meseca podneo je ostavku na poziciju ministra inostranih poslova pošto je Slovački parlament sa 90 glasova od 142,  izglasao Odluku protiv globalnog plana o migraciji Ujedinjenih nacija!

Lajčakov superego nije mogao da sažvaće potop, činjenicu  da su ga izigrali njegovi politički saborci, pa je zapretio u njegovom maniru i odmah  podneo ostavku predsedniku Kiski!? I kad su mnogi u Slovačkoj pomislili da će konačno da se otarase Miroslava Lajčaka, desio se obrt:

Posle sedam dana natezanja i masiranja naroda, Lajčak je shvatio da se za njega ne otimaju administracije u Uniji ili UN, pa na kraju je pogazio samog sebe i rekao da ipak ostaje ministar uz sav luksuz koji ta funkcija donosi!?  Ostavke nema, a Lajčak ostaje u svojoj fotelji i spominje se kao kandidat na predstojećim izborima za predsednika Slovačke republike. Očigledno, odalazak sa funkcije ministra spoljnih poslova bi ozbiljno našetila njegovim budućim planovima…

Ali, zato je doživeo Lajčak poraz na jednom drugom planu: Njegova najblaže rečeno, miljenica gospodina ministra Lajčaka, dugogodišnja predstavnica Slovaka “žuta DS-ovka”, Ana Tomanova Makanova, je posle 15 dugih godina završila svoju misiju u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine.

“Glumila je” kako je Lajčak “svirao”. Naravno mogla je “da jaše” još 4. mandat kod Slovaka, ali nije se kandidovala zbog navodno ličnih razloga!?  U kampanji je itekako bila aktivna. Otvarala festivale, prostorije, agitirala za svoje drugare i drugarice… Anini saborci i pioni su se razbežali po raznim listama kako bi promenom vlasti u Savetu prigrabili ipak neku korist za sebe. Posle Ane, ipak nije nastao potop niti je Slovake u Srbiji  “pojeo  mrak”!?

– Ipak, Ana se na kraju svog mandata pravdala da je poštena, da je sve radila savesno po zakonu i naravno u korist svih Slovaka – rezignirano pričaju njeni zemljaci iz Vojvodine. – I dokumentaciju je navodno sklonila,  naravno po zakonu?! To je i bila dugogišnja misija slovačke ambasadorke D. Repčekove, da sve afere za koje se mogu povezivati zvaničnici Slovačke Republike i njeni diplomati sa poštenom Anom u Srbiji, – budu uništeni. I to im je pošlo za rukom uz pomoć starih drugara….

O vezama  slovačkog ambasadora Lajčaka, Furdika i Varše i Ane su neraskidive, o čemu je Embargo pisao pre nekoliko meseci!!!

– Igrali su ozbiljne političke igre u svemu zajedno, petljali i baškarili se. – Lajčak je voleo da  kadrira u Bosni, Crnoj Gori i naravno i u Srbiji, dok su na vlastima bili “žuti”!  Za svoju poverljivu miljenicu, u Srbiji je postavio amatersku glumicu zvezdu Demokratske stranke Anu Makanovu, i držao ju na vlasti dobrih 15 godina!?  Kada je zagustelo i pročula se reč o smeni Ane, čak je doputovao ekspresno u Srbiju, da joj dodeli Orden za dotadašnje političke zasluge!   Orden na kraju Ana nije dobila, jer su protiv nje podnešene Krivične prijave pred Lajčakov dolazak u Srbiju. Tada je Lajčak u našoj ambasadi, pretio Slovacima u Srbiji, da neće dobiti podršku, to jest  novce iz Ureda za dijasporu “ako nastave sa mafijaškim praksama i da ukazuju na ekstreme i deformacije u slovačkim institucijama, da iznose prljav veš o korumpiranim funkcionerima u javnosti”?  Da li je mislio i na svoj kriminal? (nastaviće se)

embargo.rs