30 kilometara azbestnih cevi u Loznici: Nadležni najavili promenu u najkraćem roku

Na području Grada Loznice nalazi se tridesetak kilometara azbestne mreže, njen najveći deo odnosi se na magistralni cevovod od grada prema Novom Selu, a manjih delova od azbesta ima i u samom gradu i u planu je da one budu izbačene iz upotrebe.

Pri izgradnji vodovodnih mreža širom Srbije do kraja osamdesetih godina prethodnog veka uglavnom su upotrebljavane azbestno-cementne cevi, a tako je učinjeno i u Loznici. U lozničkom ’’Vodovodu’’ kažu da se u skladu sa preporukom da treba zameniti azbestno-cementni cevovod radi na projektnoj dokumentaciji, a posao će biti finansiran preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Posle izrade projektne dokumentacije, koja treba da bude gotova ove godine, biće poznati detalji kada će posao biti urađen kao i koliko će koštati. Lozničke azbestne cevi stare su više od trideset godina i stručnjaci kažu da se sa njihove unutrašnje strane nataložio kamenac tako voda nema dodir sa azbestom i bezbedne su za potrošače, ali ih ipak treba ukloniti i postaviti one od drugog materijala. Zamena delova azbestne mreže biće dugotrajan posao jer Novo Selo od Loznice deli dvadesetak kilometara i sigurno veoma važna investicija ne samo za preduzeće, već i sve korisnike priključene na taj magistralni cevovod.

Inače, vodovodna mreža u lozničkom kraju dugačka je 840 kilometara, ima oko 31.000 priključaka, a vodu iz gradskog vodovoda koristi oko 92 odsto stanovništva.

Macavanski.info / Kurir ( Foto: T.Ilić )