Захваљујући подршци надлежног министарства и општине Мали Зворник ОШ „Бранко Радичевић“ има оптималне услове за рад

Члан Општинског одбора Српске напредне странке Мали Зворник и директорка малозворничке Основне школе „Бранко Радичевић“ Стојанка Бугарин, говорећи на редовној седмичној конференцији за новинаре ОО СНС Мали Зворник, истакла је да ова школа има оптималне услове за рад, захваљујући континуираним улагањима и подршци Министарства просвете Републике Србије и општине Мали Зворник.

Она је навела да је у протекле три године, уз подршку надлежног министарства и локалне самоуправе, зграда школе у великој мери реновирана, при чему је, уз комплетну реконструкцију система грејања, значајно побошљана њена енергетска ефикасност.

Бугарин је истакла да је улагањем општине у ограђивање школе, увођење видео надзора и постављање одговарајуће саобраћајне инфраструктуре у близини школе, веома побољшана безбедност ученика у овој установи.

Услови за извођење фискултурне наставе и бављење ученика спортом, унапређени су реконструцијом сале за физичко и набавком неопходне опреме.

Међу пројектима који предстоје у сарадњи са локалном самоуправом, директорка малозворничке основне школе навела је, између осталог, реконструкцију школске кухиње, адаптацију библиотеке и уређење учионице на отвореном.

Наводећи изузетне резултате ученика ове школе на такмичењима, Бугарин је закључила да су они плод добрих услова рада и сарадње на свим нивоима и додала да су у школи веома заступљене и хуманитарне активности, истакавши две успешно реализоване акције, „Чеп за хендикеп“ и „Играчка за осмех“, у оквиру које је обезбеђена помоћ за децу на Косову.

По завршетку конференције, ОО СНС Мали Зворник издао је Саопштење за јавност, под насловом „Захваљујући подршци надлежног министарства и општине Мали Зворник ОШ „Бранко Радичевић“ има оптималне услове за рад“,следеће садржине:

„Основна школа „Бранко Радичевић“, коју похађа око 350 ученика са подручја општине Мали Зворник, захваљујући подршци надлежног министарства и локалне самоуправе има оптималне услове за рад, који се огледају у адекватно уређеном простору, опремљеном савременим училима.

 У оквиру пројекта побољшања енергетске ефикасности школе, током 2016. и 2017. године, вредног 237.349,38 евра, за који је средства, путем кредита, обезбедило Министарство просвете Републике Србије, извршена је комплетна спољшња изолација зграде, уз замену дела кровне конструкције, који је такође термички изолован.

Систем грејања у школи у потпуности је реконструисан, уз изградњу подстанице.

Уграђени су радијаторски вентили, који ограничавају температуру у просторијама и спречавају прегревање и расипање енергије и уведено штедљиво ЛЕД осветљење, које помаже да настава у поподневним сатима буде далеко квалитетнија него раније, јер укључује и расвету школских табли.

Извршена је и комплетна замена столарије на објекту, замена прозора, реконструкција и уређење кабинета и постављање нових гипсаних плафона, те изграђена надстрешница, која повезује главни хол са фискултурном салом.

Након овог пројекта, уштеде енергије у школи су преко 60 посто. У новчаном износу, то је око 20 000 евра годишње, тако да се ова инвестиција враћа за мање од 8 година, што је изванредан резултат за општину Мали Зворник, која сада драстично мање издваја за грејање школе и набавку енергената.

Општина Мали Зворник у пројекту је учествовала са 21.500,00 евра, чиме је омогућена замена паркета у фискултурној сали и кречење зидова у неколико учионица.

Захваљујући лoкалној самоуправи, председнику општине и Спортском савезу „Дрина“ Мали Зворник у школи су недавно замењени голови и мреже за мали фудбал и рукомет на бетонском игралишту.

Уз подршку општине, школа је комплетно ограђена и покривена видео надзором, чиме је безбедност деце знатно повећана.

С обзиром на то да се школа налази поред главне саобраћајнице у месту, општина је, ради безбедности ученика, подржала предлог школе и поставила криво огледало на улазу у школско двориште, као и успоривач брзине на споредној улици, у близини аутобуске станице.

Захваљујући локалној самоуправи, ученици ове образовне установе, који у школу путују јавним превозом, имају бесплатан превоз до школе.

Локална самоуправа има разумевања и за потребе везане за пословање школе, па додатна средства издваја за разне радове, реновирања и набавке, као што је набавка ормара за учионице, адаптација библиотеке и архиве у школи, изградња летње учионице и увођење система за дојаву пожара.

Уз подршку општине, ОШ „Бранко Радичевић“ недавно је, у првом кругу, ушла у пројекат АМРЕС мреже, који ће омогућити јак и сигуран интернет и створити боље услове за дигитализацију рада, тј. за увођење електронских дневника у школи.

Одговарајући услови за рад, уз стручан наставни кадар, тимски рад запослених и сарадњу на свим нивоима, резултирали су изузетним општим успехом ученика и резултатима на међуопштинским, окружним и републичким такмичењима.“

ОО СНС Мали Зворник